De klassieker

Ik geef jullie graag een gerechtje mee dat zo stilaan een Carpe Diem standaard wordt: Gravad Lax.

De uitwerking verschilt wel eens cfr seizoensaabod en goesting, maar deze is met komkommer, venkel en zeewier. Thuis zijn ze er alvast zot van.

Gravad Lax is gemarineerde zalm, die gaart door de marinade. Dit kan (moet) je 1 tot 2 dagen vooraf maken. Geef de aromaten de tijd om hun werk te doen. Liever te vroeg dan te laat dus!

Je neemt best een zalm met het vel nog aan. Doe enkele kleine inkervingen in het vel (niet te diep)

En dan ga je voor de smaak zorgen. In de vijzel doe ik een mengeling van venkelzaadjes, zwarte en roze peper, koriander, mosterdzaadjes (zout hoeft niet). Dit stamp je wat fijner, en bestrijkt er de zalm mee. Ga ook goed in de inkervingen. Volgende laag wordt dille, heel veel dille, boven en onder. Het mag echt een berg zijn. Scheur en kneus een beetje zodat de smaken vrijkomen.

Druppel dan wat wodka over de zalm (of Aquavit)

Dan komt het zout en de suiker. Ik maak een mengeling van ongeveer 50/50 van elks. Maar dit doe je naar eigen smaak. Vergeet niet te proeven.

De zalm is nu letterlijk ‘begraven’ onder de aromaten. Doe er folie rond, leg er een gewicht op en laat het in de ijskast zijn werk doen. Na een dag of 2 was je alle aromaten eraf onder de kraan, goed spoelen anders wordt het te zout. Je zalm is nu klaar om ontveld te worden en in sneetjes te snijden. Een fijn werkje maar het is het zeker waard!

Voor het slaatje maak je spagetti slierten van komkommer en venkel. Doe er naar smaak zeewier (wakame) bij. Voor de dressing meng je olijfolie, limoen, curry, honing, pezo en gember door elkaar.

Vul een diep bord met een beetje van het slaatje, leg daarop enkele fijn gesneden sneetjes van de zalm. Afwerken kan je nog met dikke Griekse yoghurt en limoen.

Smakelijk!


Featured Posts
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon